WYDAWAŁOBY SIĘ, ŻE TO TYLKO POCZCIWY ZIEMNIAK…

Lubimy chrupać, podjadać, przekąszać, podgryzać…. Chipsy świetnie się do tego nadają. Pewnie są też zdrowe, bo przecież to tylko poczciwy ziemniak, a ziemniak to warzywo! Ale czy ziemniak to jedyny składnik chipsów? Coś w składzie chipsów powoduje, że są one dla naszego organizmu dużym zagrożeniem. CO?? Zauważyliście pewnie, że nie potrafimy zjeść tylko kilku chipsów. Kończymy dopiero wtedy, gdy na dnie paczki pozostają okruszki? Jaka magia tak nas kusi? To nie magia, to chemia! Badania pokazują, że podczas trawienia chipsów w jelitach wydzielają się związki opioidowe podobne do substancji aktywnej marihuany. Wszystko to sprawia, że chipsów nie można przestać jeść i mimo dobrych chęci kończymy jedzenie dopiero po całkowitym opróżnieniu paczki. Okazuje się, że wyprodukowanie chipsów wymaga sporego zaangażowania chemika… Aby uchronić swoje zdrowie i wagę przed nieprzyjemnymi konsekwencjami, warto zamienić chipsy na inne przekąski. Czym zastąpić chipsy? Wartościowa i smaczna będzie np. chrupiąca ciecierzyca. Polecamy!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s