Kochani! zaczynamy realizację projektu „Trucizny, które nam smakują”. Na naszym blogu zobaczycie jaką część tablicy Mendelejewa pochłaniacie spożywając wasze ulubione przekąski. Na miejsca! Gotowi! Start!


WYDAWAŁOBY SIĘ, ŻE TO TYLKO POCZCIWY ZIEMNIAK

Lubimy chrupać, podjadać, przekąszać, podgryzać…. Chipsy świetnie się do tego nadają. Pewnie są też zdrowe, bo przecież to tylko poczciwy ziemniak, a ziemniak to warzywo! Ale czy ziemniak to jedyny składnik chipsów? Coś w składzie chipsów powoduje, że są one dla naszego organizmu dużym zagrożeniem. CO?? Zauważyliście pewnie, że nie potrafimy zjeść tylko kilku chipsów i kończymy dopiero wtedy, gdy na dnie paczki pozostają okruszki? Jaka magia tak nas kusi? To nie magia, to chemia! Badania pokazują, że podczas trawienia chipsów w jelitach wydzielają się związki opioidowe podobne do substancji aktywnej marihuany. Wszystko to sprawia, że chipsów nie można przestać jeść i mimo dobrych chęci kończymy jedzenie dopiero po całkowitym opróżnieniu paczki. Okazuje się, że wyprodukowanie chipsów wymaga sporego zaangażowania chemika… Aby uchronić swoje zdrowie i wagę przed nieprzyjemnymi konsekwencjami, warto zamienić chipsy na inne przekąski. Czym zastąpić chipsy? Wartościowa i smaczna będzie np. chrupiąca ciecierzyca. Polecamy!


SER TOPIONY TANI PRZYSMAK, CZY NIEZDROWA PODRÓBKA SERA?

Kremowa konsystencja, apetyczny wygląd i nawet niezły smak… No nie oszukujmy się – sery topione bywają po prostu dobre. Na tym jednak lista ich plusów się kończy.Dlaczego serki topione mają złą opinie?

Czy jeść czasami serki topione czy całkiem z nich zrezygnować? Tę decyzję musicie podjąć sami. Dobra wiadomość dla miłośników serków topionych, którzy chcą pogodzić swoje upodobania ze zdrowym trybem życia – serek można przetopić w domu i uniknąć w ten sposób wielu chemicznych, szkodliwych dodatków. My natomiast, polecamy twarożek własnej roboty; to zdecydowanie lepsza alternatywa.


SZYBKIE, TANIE, SMACZNE, ALE CZY ZDROWE?

Niesłabnąca popularność na całym globie. O czym mowa? – Zupki chińskie -. Choć owiane złą sławą, sięgamy po nie zawsze wtedy, gdy szybko chcemy zjeść coś ciepłego. To niestety, częsty wybór uczniów, studentów, ale również wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie obiadu. Wystarczy gorąca woda, miseczka i zupa gotowa. Czy zupki chińskie są zdrowe? Co się dzieje z naszym ciałem, po zjedzeniu zupki chińskiej?


CO TAK PACHNIE? – SPIECZONA SKÓRKA CHLEBA

Mmmmmm….co tak pachnie? Spieczona skórka chleba. Kto nie lubi zapachu świeżego, ciepłego chleba? A dlaczego pachnie? To niestety, nie jest dla Ciebie dobra wiadomość. W spieczonej skórce pachną produkty przemian chemicznych. Kawałek takiego pachnącego ciepłego chleba… kiedyś marzenie, które spełniała sąsiedzka piekarnia. W dzisiejszych czasach to pachnące marzenie może spełnić każdy, w zasadzie na poczekaniu, we własnej kuchni z piekarnikiem, lub urządzeniem do pieczenia chleba. A ile zdrowsze to „domowe marzenie”, niż kupione w sklepie!


LODY Z TYMI SKŁADNIKAMI MOGĄ DOSZCZĘTNIE ZNISZCZYĆ TWOJE ZDROWIE!

Wszyscy je uwielbiamy. Truskawkowe, malinowe, waniliowe a może…

Dawniej lody były produkowane wyłącznie w sposób rzemieślniczy i zawierały tylko naturalne składniki, takie jak – w zależności od ich smaku – mleko, śmietanka, masło, jajka całe lub ich żółtka, cukier, miód, całe owoce lub pulpy owoców, odpowiednia woda.

Czy lody są korzystne dla naszego zdrowia? Prawdę mówiąc, lista szkodliwych dla zdrowia składników na jakie można się napotkać obecnie w lodach jest dość długa. Jest w nich cały szereg substancji, które mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie!

My zachęcamy Was do przygotowania lodów własnej roboty, to wcale nie będzie tak skomplikowane, jak myślicie.


SPRAWDŹ, JAKIE MOGĄ BYĆ SKUTKI PICIA ENERGETYKÓW

Metalowa puszka pełna energii, czy pełna trucizn? Kofeina niczym legalny narkotyk. Napoje energetyzujące poprzez dużą zawartość kofeiny i możliwość jej przedawkowania mogą być naprawdę niebezpieczne. Krótkotrwały „zastrzyk energii” w postaci napoju energetyzującego nie może być obojętny dla organizmu człowieka. Otóż, po przypływie energii może pojawić się nagłe osłabienie, senność, znużenie i apatia. Nic nie trwa wiecznie. Perspektywa szybkiego zastrzyku energii bywa kusząca, dlatego cieszą się one dużą popularnością zwłaszcza wśród młodych ludzi, a nawet wśród dzieci.


LUBISZ COLĘ? TO POCZYTAJ!

Kto z nas nie zna coli? To przecież najpopularniejszy napój na świecie. Jednak oprócz powszechnej wiedzy, że doskonale służy jako odrdzewiacz, dodatek do drinków i napój energetyczny, niewiele więcej wiemy o tej ciemnej, słodkiej cieczy.


DZISIAJ ODKRYWAMY TAJEMNICE PIZZY, MROŻONEJ PIZZY

Kolorowe pudełko, apetyczne zdjęcie, a w środku … cała masa niepotrzebnych składników! Co siedzi w pudełku z mrożoną pizzą? Czy dodalibyśmy to wszystko robiąc pizzę domową? Sami zobaczcie !


SŁODKO-GORZKA TAJEMNICA ŻELKÓW

Słów kilka o żelkach.

Co wiemy o kolorowych żelkach? Może słodkie żelki mają gorzkie tajemnice? Może nie są aż tak kolorowe jak byśmy chcieli? Może mają swoją ciemną stronę?


CO TY WIESZ O SOKACH?






Zapraszamy do zapoznania się z projektem, który jest realizowany w naszej szkole

TRUCIZNY, KTÓRE NAM SMAKUJĄ. Les poisons qu’on aime tant. Tasty poisons.


Opis pomysłu
Celem naszych działań jest przedstawienie składu 10 produktów najchętniej  spożywanych  zarówno przez młodzież, jak i dzieci. Przeanalizujemy ich skład, aby uświadomić młodym ludziom, jak zatruwają swój organizm. Opracowany materiał przedstawimy w języku polskim, francuskim i angielskim. 

Plan działania: 
·   Ustalenie do opracowania produktów szkodliwych dla zdrowia. 
·   Uświadomienie młodzieży, dlaczego należy unikać takich produktów. 
·   Poznanie składu opisywanych produktów. 
·   Zaproponowanie zdrowych produktów, które zastąpią te szkodliwe.  
·   Zapoznanie odbiorców z trikami stosowanymi przez producentów i   
     sprzedawców. 
·   Rozmowy / pogadanki o kulturze spożywania posiłków.  
·   Wykonanie plakatów promujących zdrowe, bezpieczne odżywianie. 
·   Promocja projektu. 
 
Nasz pomysł zostanie zaprezentowany nie tylko uczniom naszej szkoły /strona internetowa VIII LOS, Facebook, fanpage, blog, zajęcia z wychowawcą/, ale trafi również do szerszego grona odbiorców – społeczności lokalnej dzięki portalowi ZDROWA CZĘSTOCHOWA. Stała współpraca, którą prowadzimy z panią dietetyk, będzie także doskonałym wsparciem naszych działań, zwłaszcza ze strony merytorycznej. Mamy nadzieję, że po zapoznaniu się z naszym materiałem szczególnie dzieci i młodzież zrezygnują z toksycznych produktów, zastępując je czymś smacznym i jednocześnie zdrowym. 

Miejsce i czas realizacji
Działania będą prowadzone online poprzez dostępne narzędzia TIK: Microsoft Teams, Padlet, Canva.  
Grudzień 2020/ styczeń 2021 – zbieranie informacji, wywiady. 
Styczeń – kwiecień 2021 – przygotowanie 10 prezentacji, plakatów, rozpowszechnianie projektu w mediach społecznościowych. 

Pomysł na realizację w sytuacji zawieszenia zajęć w szkołach
Nasze zadania są doskonale dostosowane do kontaktu wyłącznie online. Grupa projektowa będzie pracować przy użyciu  Padleta, czyli wirtualnej tablicy. Uczniowie będą samodzielnie zbierać materiały informacyjne w internecie oraz zapoznają się bezpośrednio z produktami oraz ich składem, który później przedstawią w postaci ciekawych prezentacji i plakatów. Młodzież zaangażowana w realizację projektu przeprowadzi również wywiady online, m.in.. z dietetyczką i potencjalnymi konsumentami.  
Zgromadzony materiał zostanie opracowany i zaprezentowany zarówno w języku polskim, jak i francuskim i angielskim. Pozwoli to naszym uczniom na rozwój kompetencji lingwistycznych, a także ułatwi im rozpoznawanie składników niebezpiecznych w trakcie zagranicznych podróży. 

Korzyści dla uczniów
10 zespołów rozpracuje skład 10 produktów – żelki, parówki, ketchup, chipsy, napoje energetyczne, słodycze, popcorn i inne – w języku polskim, francuskim i angielskim.
Wybrane osoby z grupy projektowej będą odpowiedzialne za zbieranie materiałów informacyjnych, takich jak: opis produktów, przygotowanie i przeprowadzenie wywiadu z dietetyczką, stworzenie efektu końcowego – prezentacja Canva, projekt plakatów. 
Uczniowie poznają nowe narzędzia TIK: Microsoft Teams, Padlet, Canva, Picasa. 

Wykorzystanie grantu
Pozyskany grant przeznaczymy między innymi na stworzenie szkolnej “strefy relaksu”, która będzie znajdowała się na terenie szkolnego ogrodu (meble ogrodowe, parasole, kwiaty, krzewy owocowe). Chcemy zorganizować miejsce, gdzie uczniowie będą mogli spożywać drugie śniadanie przy dźwiękach muzyki, w otoczeniu przyrody. Mamy również zamiar wydrukować opracowane przez nas materiały w formie plakatów i ulotek, aby tym samym promować zarówno nasz projekt, jak i zasady zdrowego odżywiania. 

Elementy unikatowe
Milton Glaser powiedział „Istnieją 3 reakcje po zobaczeniu projektu. Pozytywna, negatywna i „WOW”. Reakcja „WOW” jest głównym celem każdego twórcy.”
Chcielibyśmy, aby nasz projekt zrobił właśnie wrażenie WOW, szczególnie po jego realizacji.
Zapoznanie konsumentów z naszym projektem będzie miało na celu nie tylko podniesienie ich świadomości o żywności pełnej trucizn. Chcemy również przedstawić pomysły, jak zastąpić niezdrowe produkty, wartościowymi i zdrowymi smakołykami. 
Zebrane przez uczniów materiały trafią zarówno do uczniów naszej szkoły, jak i do szerokiego grona odbiorców. Zostaną zaprezentowane na portalu ZDROWA CZĘSTOCHOWA /patronat medialny/ oraz na stronie internetowej współpracującej ze szkołą dietetyczki. 
Realizacja naszego projektu została objęta patronatem medialnym przez ZDROWĄ CZĘSTOCHOWĘ – portal dla częstochowian ceniących zdrowie, dbających o nie i znających jego wartość.  
Możliwość zapoznania się z treścią projektu w języku francuskim i angielskim to niewątpliwie doskonalenie i rozwijanie kompetencji lingwistycznych oraz poszerzanie horyzontów myślowych młodzieży naszego liceum. 

Galeria
_Istnieją trzy reakcje po zobaczeniu projektu - pozytywna, negatyna i _wow_! Reakcja _wow_ jest głównym celem każdego twórcy_ - Milton Glaser.jpg